Himars-rocket-launcher

(ВИДЕО) Причини поради кои Зеленски бара да биде испорачан HIMARS!

Артилерискиот ракетен систем со висока мобилност (HIMARS) е мобилен ракетен артилериски систем што го користат Армијата на Соединетите Американски Држави и Маринскиот корпус. Тој беше дизајниран да обезбеди брз и прецизен удар против различни цели, вклучувајќи непријателски трупи, возила и структури.

Лансерот HIMARS е поставен на стандардна камионска шасија од 5 тони, што го прави многу подвижен и лесно пренослив. Може да носи само шест пакет ракети, од кои секоја е водена од GPS и инерцијалните навигациски системи. Самите ракети можат да бидат опремени со различни боеви глави, вклучувајќи силно експлозивна, противтенковска и касетна муниција.

Со фрлачот ХИМАРС управува екипаж од тројца војници: возач, стрелец и натоварувач. Лансерот е опремен со систем за контрола на пожарот кој му овозможува на екипажот брзо и прецизно да ги нишани и истрела ракетите. Овој систем вклучува приказ на дигитална мапа, која ја прикажува локацијата на фрлачот и локацијата на потенцијалните цели.

Максимален домет на Химарс

Лансерот HIMARS има максимален домет од приближно 300 километри, што му овозможува да напаѓа цели длабоко зад непријателските линии. Нејзиното високо ниво на точност и прецизност, исто така, обезбедува минимална колатерална штета, што го прави ефективно оружје во урбаните области или други средини каде што мора да се избегнат цивилни жртви.

Една од клучните предности на фрлачот HIMARS е неговата мобилност. Лансерот може брзо да се распореди на различни локации, овозможувајќи му брзо да одговори на променливите услови на бојното поле. Исто така, може лесно да се сокрие, што го отежнува откривањето и вклучувањето на непријателските сили.

Лансерот HIMARS се користи во различни конфликти, вклучувајќи ги и војните во Ирак и Авганистан. Во овие конфликти, тој се користи за удари на непријателските позиции, уништување непријателски возила и обезбедување огнена поддршка за копнените трупи.

Како заклучок, ракетниот фрлач HIMARS е високо ефективен и разноврсен вооружен систем. Неговата мобилност, прецизност и опсег го прават драгоцено богатство на модерното бојно поле. Како што воената технологија продолжува да се развива, веројатно е дека фрлачот HIMARS ќе продолжи да игра важна улога во идните конфликти.

Забрането е било какво превземање на материјали од порталот Misija24 доколку страната која ги превзема истите не поставува хиперлинк до изворот.

Главна цел на нашиот сајт е известување за случувањата во светот без поттикнување на омраза или заземање на страна. Мисија24 не поддржува војна или било каков вид на насилство!