Споредба на Руската и Американската армија.

Руската и американската армија се две од најмоќните и најдобро опремени воени сили во светот. Двете нации имаат долга историја на воена извонредност и одиграле значајна улога во обликувањето на современиот свет.

Руска армија.

Руската армија, официјално позната како Руски копнени сили, е најголемата воена сила во Европа и втора по големина во светот по Кинеската Народноослободителна армија. Во своите редови оваа армија има вкупен активен персонал од над еден милион. Но позната е и по своите напредни тенкови, артилерија и авиони. Руската армија е позната и по единиците на специјалните сили, како што е Спетсназ, кои се сметаат за едни од најдобрите во светот.

Американска армија.

Армијата на Соединетите Американски Држави, од друга страна, се смета за најголема воена сила во светот и има вкупен активен персонал од над еден милион. Познат е по својата напредна технологија и опрема која вклучува тенкови, артилерија и авиони. Армијата на САД, исто така, има добро подготвени сили за специјални операции, вклучувајќи единици како Зелените беретки и морнаричките фоки.

И Руската и Американската армија имаат традиција на силна обука и дисциплина, а и двете во своите воени редови имаат значителен број искусни и висококвалификувани војници.

Историја.
Предности и Слабости.

Кога станува збор за борбеното искуство, Руската војска дефинитивно има подолга историја на учество во конфликти и војни, но американската војска е вклучена во понови конфликти како оние во Ирак и Авганистан. Руската армија има долга историја на борби во суровата руска зима, што им дава предност во војната на студено време. Армијата на САД од друга страна има предности во технологијата и логистиката.

Ruska-Armija_zimski-Uslovi-Misija24
Valeriy Melnikov/Sputnik

Во однос на севкупните воени способности, се смета дека Соединетите Држави имаат поголема и понапредна војска од Русија, но Руската војска сè уште се смета за застрашувачка сила. Двете нации имаат нуклеарно оружје и се меѓу светските суперсили.

Заклучок.

Како заклучок, руската и американската армија се моќни и добро опремени воени сили, со свои силни и слаби страни. Двете нации имаат долга историја на воена извонредност и одиграле значајна улога во обликувањето на современиот свет. Додека американската армија има предности во технологијата и логистиката, руската армија има предности во војната на екстремно ниски температури. Двете нации имаат нуклеарно оружје и се врвот на светските супер сили.

За повеќе вакви текстови следете не на Facebook (кликни тука)

Забрането е било какво превземање на материјали од порталот Misija24 доколку страната која ги превзема истите не поставува хиперлинк до изворот.

Главна цел на нашиот сајт е известување за случувањата во светот без поттикнување на омраза или заземање на страна. Мисија24 не поддржува војна или било каков вид на насилство!