Ова се најмоќните 10 армии во светот!

Гледано години наназад низ историјата, светот е во постојани војни. Секој крај на една војна значи почеток на друга. Моментално една од најактуелните војни е онаа на Блискиот Исток.

Резултатите на местата каде што завршил определен воен конфликт се поразителни за човештвото ( разрушени домови, иселени цивили, жртви на секоја страна, уништени човечки животи и слично).


Никој не сака да погледне зад себе и да се соочи со резултатите од војната, но сите им се воодушевуваат на воената моќ со која располагаат одредени држави.

Да споменеме дел од нив:

10. Јапонија

Јапонија на својата војска годишно троши околу 50 милијарди долари.

Оваа држава на располагање има 311,875 војници од кои:

– 248.575 активни војници
– 63.300 резервисти.

Кога станува збор за воздухопловната сила, Јапонија располага со:

– 1,594 воени авиони и
– 659 борбени хеликоптери

Исто така Јапонија поседува и :

-700 тенкови
– 2,850 борбени оклопни возила.

9. Јужна Кореја

Годишниот буџет кој Јужна Кореја го вложува во својата војска изнесува 34 милијарди долари, додека во своите редови има:

Војска:

5.829.750 војници од кои:

– 627.500 активен персонал и
– 5.202.250 резервисти.

Авијација:

1.477 воени авиони од кои

– 406 борбени авиони
– 448 авиони за напад
– 348 авиони за транспорт
– 273 авиони за обука
– 709 хеликоптери од кои
– 81 од нив се за напад.

За копнена борба Јужна Кореја може да се пофали со:

– 2.654 тенкови

– 2.660 борбени оклопни возила.

8. Турција.

За оваа држава која се наоѓа недалеку југо-источно од нас можеме да и завидуваме кога е во прашање воената артилерија.

Турција поседува:

Војска:

Севкупно 743.415 војници од кои :

– 382.850 активни
– 360.565 резервисти.

Авијација:

– 1.018 воени авиони од кои :
– 207 борбени авиони
– 207 авиони за напад
– 439 транспортери
– 276 авиони за обука
– 455 хеликоптери од кои
– 70 за напад.

Тенкови:

– 2.445 тенкови
– 7.550 борбени оклопни возила.

7. Германија

Германците располагаат со околу 200.000 активни војници во нивните воени редови и имаат повеќе од 800 борбени авиони, додека на одбрана на својата држава годишно трошат околу 45 милијарди долари.

6. Франција

Воената способност на Франција во нити еден случај не смее да се потцени. Оваа држава располага со

Војска:

– Севкупно 387.635 војници од кои:
– 205.000 активни и
– 183.635 во нејзиниот резервен состав.

Авијација:

– 1.305 воени авиони од кои:
– 296 борбени авиони
– 284 авиони за напад
– 662 авиони транспортери
– 283 авиони кои служат за обука
– 610 хеликоптери од кои
– 49 за напад.

Тенкови:

– 406 тенкови
– 6.863 борбени оклопни возила.

Меѓутоа она што ја прави Франција далеку поспособна од погоре наведените војски е фактот дека оваа земја располага со 300 нуклеарни ракети.

5. Велика Британија

Иако оваа земја нема бројчано поголема војска од останатите она што ја прави подобра од нив се модерните оружја кои вешто се кријат од јавноста.

Во никој случај не смее да се занемари фактот дека оваа земја исто така поседува и повеќе од 200 нуклеарни ракети.

Војска:

– 232.675 војници од кои:
– 151.175 активни и
– 81.500 резервисти.

Авијација:

– 856 воени авиони од кои :
– 88 борбени авиони
– 168 авиони за напад
– 337 транспортни авиони
– 329 авиони за обука
– 347 хеликоптери од кои
– 39 за напад.

Тенкови:

– 249 тенкови
– 5.948 борбени оклопни возила

4. Индија

Индија го зазема четвртото место од листата ТОП 10 Армии во светот со вкупнo 4.207.250 војници од кои:

– 1.362.500 активни војници и
– 2.844.750 резервисти.

Авијација :

– 2.102 воени авиони од кои :
– 676 воени авиони
– 809 авиони за напад
– 857 транспортери
– 323 авиони за обука
– 666 хеликоптери од кои
– само 16 за напад.

Тенкови :

– 4.426 тенка
– 6.704 борбени оклопни возила.

Покрај тоа, Индија има околу 90 никлеарни ракети.

3. Кина

Земја со најголема популација во светот од 1.409.517.397 жители. По самоо ова можете и сами да претпоставите дека оваа земја ја има и најбројната армија во светот која брои

Војска :

– 3.712.500 војници од кои:
– 2.260.000 активни војници и
– 1.452.500 резервисти

Авијација:

– 2.955 воени авиони од кои:
– 1.271 борбени авиони
– 1.385 авиони за напад
– 782 транспортери
– 352 авиони за обука
– 912 хеликоптери од кои
– 206 за напад.

Тенкови:

– 6.457 тенкови
– 4.788 борбени оклопни возила.

Кина располага со 250 нуклеарни ракети и како трета светска сила одвојува огромен годишен буџет за финансирање на армијата.

2. Русија

Руската армија поседува максимален број на тенкови и нуклеарни ракети кои една нација може да ги поседува.

Во својот армиски состав имаат:

Војска :

– 3.371.027 војници од кои:
– 798.527 активен состав и
– 2.572.500 резервисти.

Авијација:

– 3.794 воени авиони од кои:
– 806 борбени авиони
– 1.438 авиони за напад
– 387 авиони кои служат за обука
– 1.389 хеликоптери од кои
– 490 за напад.

Тенкови:

– 20,216 тенкови
-31.298 борбени оклопни возила.

Како што веќе споменавме Русија има најголем број на нуклеарни ракети, а станува збор за дури 8.500.


1 . Америка

Воената нација дефинитивно е Америка, која годишно вложува 612 милијарди долари на модернизација на својата војска.

Војска :

– 2.363.675 војници од кои
– 1.373.650 актвини и
– 990.025 во резервен состав.

Авијација :

– 13.762 воени авиони од кои:

– 2.296 борбени
– 2.785 авиони за напад
– 5.739 транспортери
– 2.831 за обука
– 6.065 хеликоптери од кои
– 947 за напад.

Тенкови:

– 5.884 тенкови
– 41.062 борбени оклопни возила.

Америка располага со 7.500 нуклеарни ракети, а исто така ја поседуваат и најсилната морнарица во светот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *